Zeď lásky

Hrbolatá cesta se líným stočením vpravo zbavila objetí statných smrků a vklouzla do náruče travnaté mýtiny. Pozvolnými kroky jsem opustil tmavý les, který se rozloučil mohutným zašuměním a pustil do tváře ranní slunce, do této chvíle ukryté za mřížovým jehličnatých paží. Byl jsem trochu unaven táhlým stoupáním a tak jsem objevivší se nevelikou mýtinu přivítal jako vhodné místo ke krátkému odpočinku. Vítr si dovádivě pohrával se zeleným kobercem, sluneční jas nabýval na intenzitě a někde v dálce svižně zavýskala sojka. Na pravé straně jsem spatřil jakýsi kamenný útvar, který se neobratně skrýval za trávovým porostem. Když jsem přišel blíže, trsnatý bezkolenec vydal své tajemství a já objevil rozbořenou zídku. Posadil jsem se a záda opřel o její mechem obrostlé torzo.

Přivřel jsem oči, zhluboka se nadechl a nechal proudit myšlenky…


To co potřebuji k životu je vzduch. Vzduch a jeho jednadvacet procent kyslíku. Jak příjemné je se nadechnout a vědomě naplnit plíce. Cítit, jak se roztahují a vydouvají hrudník. Vdech a výdech. Jak samozřejmé a magické zároveň. To, co se děje každý den jen tak mimoděk, mě udržuje naživu. Nádech a výdech.
To co potřebuji k životu je jídlo. V klidu se posadit a s díky dopřát tělu dobrého pokrmu. Z batohu jsem vytáhl jablko a s chutí se do něho zakousl. Nedávno jsem zaslechl tuto informaci: ve Velké Británii pracuje v zemědělství zhruba jedno procento obyvatel, a přesto je jídla v obchodech spousta a přebytky se vyhazují. V africké Ugandě pracuje v zemědělství asi osmdesát procent obyvatel, a přesto tam není co jíst a lidé umírají hlady. Opět jsem kousl do jablka a vychutnal jeho sladkou chuť.
To co potřebuji k životu je voda. Mé tělo je složeno asi ze sedmdesáti procent z vody. Stejné procento vody pokrývá i povrch Země. Kde je voda, je i život. Jablko, které jsem právě snědl, je z osmdesáti pěti procent voda. Napil jsem se z lahve plné životadárné tekutiny.
To co potřebuji k životu je láska. Má duše je složena ze sta procent lásky. Voda se převaří na sto stupňů, projde varem a usmrtí tak většinu bakterií. A co duše? Duše projde sto procenty varem lásky a zbaví se všech strachů, zbaví se všech žárlivostí, nevraživostí a podlostí. Potřebuji lásku.
Otočil jsem hlavu a zadíval se na kamennou zídku. Potřebuji vylézt na vrchol zdi. Na zeď lásky. My všichni to potřebujeme. Někteří přežíváme dole u zdi a díváme se nahoru a závidíme těm, co jsou výše než my. Někteří zůstáváme podél zdi stočeni do klubíčka a ve strachu z výšky nikam nelezeme. Někteří se opíráme o zeď s kyselým výrazem ve tváři a říkáme o zdi vše špatné a zlé. Někteří chceme zeď zbořit a rozmetat na kusy, aby po ní nic nezůstalo, abychom tu zbyli jen my samotní, my dokonalí a bez chyb. Někteří visíme na zdi, škrábeme se nahoru, padáme, vstáváme a znovu šplháme. Někteří sledují tento pohyb mravenečků seshora zdi lásky a chtějí nás nahoře, až už jsme kýmkoliv, ať už jsme v jakémkoliv stádiu lásky, ale pro ně jsme stále milovanými…

Prudký poryv větru mne vyrušil ze zasněného přemítání. Odpočatý jsem pomalu vstal a vydal se zpět na cestu. Vždyť jsem slíbil, že dnes dorazím. Ještě jsem se naposledy ohlédl směrem k zídce. Vidět již nebyla, ukrytá ve své skrýši, ale cítil jsem ji. Kde se tady vlastně vzala? Budu se k ní muset ještě vrátit, protože její sdělení nebylo zdaleka úplné. Cesta se opět vnořila do stromů. Polkl mne les.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Páteční rozjímání | Štítky: | Autor: .

Autor: Marek Schejbal

Autor (* 1976) vystudoval VŠTE v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku a v současné době pracuje jako účetní. Je spoluzakladatelem uskupení a nakladatelství Otevření. V roce 2012 vyšla jeho básnická prvotina Rýmoryty (Otevření, 2012). Další autorovy texty vyšly ve sbornících Soukromá otevření (Otevření, 2011), Almanach Otevření 2012 (Otevření, 2013), Pomalé krajiny (Otevření, 2014), Na hraně (Otevření, 2020) a Zpěvy ulice (Otevření, 2023). Prozaické texty v almanaších Životní jinovatky (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2012) a Našlápnuto (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2013). Taktéž se věnuje divadlu a hudbě. Je členem divadla VšeMožno a můžete ho vidět v divadelní hře D. Bělohradského „Piš, Karl, piš!“ pojednávající o životě a díle spisovatele Karla Maye. Je frontmanem kapely WinterSeason, která hraje vlastní skladby s českými texty. Žije v Praze.

Napsat komentář