Zápisky z Oscarů

Za chvíli se budou již po 84té předávat nejslavnější filmové ceny světa, Ceny Americké filmové akademie, tzv. Oscaři. Letos se mi poprvé podařilo vidět všechny filmy nominované na nejlepší film. Mám svého favorita, Strom života, ale jsem si téměř jist, že tato filmová esej režisérského mága, Terrence Malicka, je pro mnohé akademiky příliš velké sousto, a volili proto konsensuálnějšího kandidáta (nejčastěji se mluví o černobílém, téměř němém filmu Umělec). Tak jdeme na to!

1:59 Červený koberec je plný filmových hvězd. Spíše než o filmech se mluví o tom, jaké šaty mají na sobě. Co takhle zkusit příští rok tepláky? Pro všechny!

2:30 Moderátor Billy Crystal zahájil vtipnou montáží filmů a písní o všech devíti snímcích

2:48 Nejlepší kamera, výprava: Hugo. Oslava filmu Martina Scorseseho se ujímá vedení hned dvěma zlatými plešouny.

3: 00 Nejlepší kostýmy: Umělec, nejlepší masky: Železná lady. Zatím žádné překvapení. Předávání se odehrává ve zjevně nostalgickém duchu.

3:14 Nejlepší zahraniční film: Rozchod Nadera a Simin. Neviděl jsem, ale podle ohlasů se jedná o velmi zasloužené ocenění. Právě v českých kinech!
Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Octavia Spencer za Černobílý svět. Velmi emotivní řeč.

3:28 Nejlepší střih: Muži, kteří nenávidí ženy. Ocenění střihači bodují podruhé za sebou (minulý rok to bylo za Sociální síť).
Nejlepší zvuk a střih zvukových efektů: Hugo. Zatím velkým překvapením je, jaký náskok má Hugo nad Umělcem.

3:47 Spektakulární šou od Cirque De Soleil. Jak řekl Billy Crystal: „Bolej mě třísla, jen když se na to dívám.“
Nejlepší dokument: Neporažení. Bohužel je tento film zatím u nás neznámý.
Nejlepší animovaný film: Rango. Zasloužený Oscar, toto se čekalo.

4: 03 Nejlepší vizuální efekty: Hugo! Tak to je překvapení! Skoro. No, fandil jsem Planetě opic, ale i tak je Oscar v dobrých rukou.
Nejlepší herec ve vedlejší roli: Christopher Plummer se stal nejstarším hercem, který získal v této kategorii Oscara. 82 let mu je! Gratulujeme!

4:19 Ještě jsem vzhůru, ale mám na mále. Hlasím, že nejlepší hudbu získal Ludovic Bource za Umělce. Velmi zaslouženě. Hudba je to veselá a hravá! Nejlepší písní je pak Man or Muppet. Velmi vtipný song o hledání sebe sama z filmu Muppeti. Pokud jste neviděli, vemte děti s sebou. Budete se dobře bavit. Zííív…

4:29 Nejlepší adaptovaný scénář: Děti moje. Musím se přiznat, že tohle mě nepotěšilo. Kvality tohoto filmu jsem nepochopil. No nic. Akademikům to může být jedno, co já si myslím.
Nejlepší originální scénář: Woody Allen za Půlnoc v Paříži! Tato volba mě naopak potěšila! Woody tradičně na Oscary nedorazil, ale cenu mu jistě doručí.

4:46 O.K. Tak jen heslovitě. Krátký hraný film: The Shore, krátký animovaný: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, nejlepší krátký dokument: Saving Face…

4:57 Dobře, asi to ještě vydržím. Nejlepším režisérem se stal Michel Hazanavicious za Umělce. Gratuluju sympatickému Francouzovi! Meryl Streep, jež byla nominována 17krát (!!!) uvedla cenu za celoživotní dílo, které dostali Oprah Winfrey (moderátorka, herečka, filantropistka), James Earl Jones (herec) a Dick Smith (maskér).

5: 06 Běžela montáž slavných filmových tvůrců, kteří nás v uplynulém roce opustili. Během ní báječná Esperanza Spaldingová, která minulé léto vystoupila i v Praze, zazpívala slavný song What A Wonderful World.

5:19 Jean Dujardin je nejlepší herec! Velmi francouzská, šarmantní děkovná řeč! Jdeme do finále!

5:38 Meryl Streepová získala svého třetího Oscara a pečetí tak postavení nejúspěšnější herečky filmové historie.
Filmem roku je…Umělec! Jak jinak. Gratuluju a přeju dobrou noc! Ehm…Dobré ráno! A mám po spánku. Musím do Brna. Za rok na shledanou…

Napsat komentář