Erotická předehra

Erotická předehra

JAK TO CELÉ VNÍMALA ŽENA
–          Dnes přijedu později. Mám sraz s Adélou.
–          To nevadí. Já jsem počítal s tím, že jsem dnes na řadě s nákupem a vařením.
Alespoň něco mám ve svém životě dobře zařízeno. Můj manžel mi dává svobodu. Nikdy mi nevyčítá, když se někde zdržím. Dokonce ani nemusí vědět, kde jsem byla. Nikdy by mi nečetl smsky a nevadí mu, když se střídáme v domácích pracech.

Je půl osmé.
Volají holky: Nevíš, kdy přijede táta? Slíbil mi pomoc s tou fyzikou, ale pořád nejede.
–          On není ještě doma?
–          Ne a nebere mi telefon.
Aha, změna plánu asi. A neohlášená. Proč mi nezavolá, že mu to nevyjde? Mám mu zavolat, když mi nezavolal sám? Dává mi svobodu a stejnou chce sám taky. Na můj vkus jí chce až moc. Změny plánů a návraty až ráno, když navečer řekne, že už je na cestě zpět. Přece mu nebudu volat, to on má zavolat, když to změnil. Jedu městem a při každé červené na semaforu se ruka natahuje po mobilu. Proč slibuje věci, které pak neudělá? Ale nejsem přece žádná stíhačka, budu dělat jakoby nic.

Dorazím domů v půl deváté, on přijel chvíli přede mnou. Uvařeno není.  Mé těšení z nicnedělání a svobody je u konce.
– Proč jsi mi nezavolal, když jsi to změnil s tím vařením? Mohli jsme se nějak domluvit nebo já jsem mohla nakoupit po cestě.
Divné proudy, do řeči mi jdou výčitky jako nebezpečná třaskavina. Dělám, že bych klidně nakoupila. Přitom chci říct, proč nedodržel slovo, ale nedokážu to říct přímo. Místo toho říkám mezi řádky, že je zase všechno jen na mně. To on měl přece něco nakoupit po cestě!
– Přece nebudeme vařit teď, to by jídlo bylo nejdřív v půl desáté, to už je na holky pozdě.
Další má výčitka, děti musí kvůli němu jíst pozdě.

On je naštvaný, ukradli mu kufr z auta, když ho před tím nechal odemčené. Píchne mě to, co to je za nezodpovědnost – nechávat ve městě na ulici odemčené auto a pak být ještě naštvaný, vždyť si za to může sám, že mu ten kufr ukradli. Nahlas to říct ale nedokážu. Co si myslím ale nedokážu skrýt – dívám se z okna, ne na něho. A on určitě cítí, co si myslím, s jeho empatií tomu nemůže utéct! Že prý má vymyšlené, co uvaří – opečené brambory se sýrem. Že to nevidí jako nějaký problém, že začíná vařit ve tři čtvrtě na devět. Jdu do lednice, vidím, že koupil pár věcí. Co ale nevidím, je láhev vína nebo něco, co by se mohlo vztahovat k mým zítřejším narozeninám. On sám má radost, když dostává dárky k svátku a narozeninám. A na mě klidně zapomene? Jak si to mám celé přetransformovat a být shovívavá? Je mi sebe jen líto. Manžel slibuje, sliby neplní a k tomu zapomíná na mé narozeniny.
– Ty jsi byl nakupovat? Nemáme tu ani víno a já mám zítra ty narozeniny.

To je poslední kapka všech vyslovených slov a nevyslovených výčitek mezi řádky.
Vyletí a rozzuří se: Zase ty narozeniny! Takhle je to pořád. Já jsem blázen, já ti to říkám, že jsem blázen, že ti nedokážu dát, co ode mě chceš. Já už toho mám dost, pořád tě tahat z těch tvých nálad!
Pak běží do ledničky, vytáhne šlehačku a broskve a mává mi tím před obličejem: Tohle jsem ti koupil k narozeninám! a bouchne s tím na stůl. Přepnutí do šílené dimenze, on je snad blázen, vysmívá se mi!
– Zapomeň na mý narozeniny! Já nejsem žádná chudinka, abych se tě musela doprošovat a tohle si nezasloužím.
Práskne dveřma a že prý jede koupit pizzu. Odděluju se od něho jedním šmiknutím. On je pro mě prostě Nějaký Pán. Hradba ve mně je už stejně hotová. Nepustím k sobě od něho ani to zlý, ani to dobrý. Jde si brzy lehnout. Já chci spát na gauči, k němu nepůjdu. Je mi strašná zima, choulím se do sebe.  Mám chuť mu sbalit věci a vystěhovat ho.

JAK TO CELÉ VNÍMAL MUŽ
Odpoledne cestou domů se ještě stavil v kanceláři a venku mu ukradli kufr z auta. Později chtěl koupit ženě k narozeninám tyrkysové náušnice, které chtěla. Neměl ale sílu chodit po obchodech. Byl strašně utahaný, tak šel jen na nákup potravin, protože slíbil, že uvaří. Tam uviděl šlehačku a broskve a napadla ho přednarozeninová erotická předehra. Erotická hra smyslů s broskvemi a šlehačkou. Na tu už později nedošlo – viz reálný rozhovor výše.

 

Napsat komentář