O knize „Ježourek a jeho příhody“ plus audio ukázka

jezourek

Jezourek-05

Jarmila Minaříková: „Ježourek a jeho příhody“
Ilustroval Ondřej Sekora, v r. 1948 vydal Melantrich

Ježourka jsem náhodně vylovila ve své knihovničce. Tuto konkrétní knihu nám při zakládání mateřského centra věnovala místní kbelská paní knihovnice, tedy domnívám se tak, i když  nemůžu najít razítko knihovny. Nejde tak docela o náhodu – mateřské centrum (tedy dnešní kulturní a m.c.) CoByDup nese v logu ježka – Cobydupíka. Listy knihy jsou náležitě ochmatány a vazba poněkud nedrží pohromadě.

Shodou okolností jsem o víkendu byla u našich na chalupě a stejnou knihu jsem objevila mezi ostatními v dětském pokoji. Čítával ji táta, když byl malý – bylo mu 10 let! Tehdy muselo jít o drahou knihu, stála 62 Kčs (!) O paní Minaříkové jsem na webu našla pouze informaci, že se narodila v roce 1909 a psala beletrii pro děti a překládala z polštiny. Také jsem se dozvěděla, že napsala také pokračování – Ježourek a bratr Pišta (vydáno r.1949).
Ježourka jsem jako cvičení namluvila celého a vám nabízím malou ukázku. Soubor jsem tak zkomprimovala, že ve výsledku (jakápak náhoda!) zní jako retro čtení.
Kniha je to velmi dobrodružná a poučná, i když si nejsem jistá, zda by jí dnešní děti rozuměly. Ježourek se vydává do světa, odmítne v zimně spát a ubytuje se u pekaře a později ve škole (kde původně chtěl zůstat jako vycpané obohacení školních sbírek). Také je tam nádherná kapitolka o pomluvách, ve které se roznese, že Ježourek sežral kuře. Tato zpráva se dostane i do novin a poškodí dobrou pověst všem ježkům. Ještě je asi nutné zmínit, že Ježourek umí mluvit i s člověkem. Jsem si jistá, že všechna zvířata umí mluvit a dokonce, že se o to všemožně důrazně snaží, a že my jim dokážeme rozumět – ovšem pro jistotu se o to (většinou) důrazně nesnažíme.
I tak je ta kniha krásná a kdybyste někdo vylovil druhý díl s Pištou, dejte mi prosím zprávu. Docela by mě zajímalo, zda je dvojka stejně dobrá nebo možná ještě lepší!! A jestli Ježourek dohnal spánkový deficit…
Příjemný poslech
A. N.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Čtvrteční z čistého jasna | Štítky: | Autor: .

Autor: Alena Nezbedova

Alanée je tvůrčí experimentátorka umění všeho druhu. Čerpá z osobních prožitků i ze situací všedního dne, avšak největší inspirací je jí přátelství, láska, příroda a lidská duše. Jejími prostředky jsou slova spojená do veršů i próz, objektiv fotoaparátu a výtvarná tvorba počínaje pastelkami, konče olejovými barvami. Pravidelně vystupuje v pražských literárních pořadech jako Otevírání, Poezie na Petříně, podílela na společných sbírkách Almanach 2012 a Pomalé krajiny (vydalo nakladatelství Otevření). V praktickém životě se věnuje především rodině a práci s postiženými dětmi. www.alanee.cz

Napsat komentář