Prevence spánku proti Covidu 19

Pandemie koronaviru svým vývojem určuje důležité změny v našem současném životním stylu.

Od svého prvního objevení v Číně (provincie Wu-chu-pej) v prosinci 2019 do 30. července 2020 celkově onemocnělo 10,2 milionů a podlehlo ji přes 503 000 lidí po celém světě.

Jedním z důležitých rysů pandemie je narušení spánku.

První dopad tohoto byl zaznamenán u čínské populace z Provincie Hubei. Srovnání provincie Hubei s jinými ne-endemickými čínskými provinciemi během dvou týdnů v únoru 2020 na základě dotazníku StressResponse Questionnaire (SRQ) a Pittsburghského indexu kvality spánku (PSQI) ukázalo, že emoční stav a chování účastníků v Hubei se zlepšilo, ale kvalita spánku se nezlepšila. Rovněž u indického obyvatelstva byla úroveň úzkosti vysoká. Nicméně indičtí autoři zjistili, že pravděpodobné potíže se spánkem jsou vyvolané strachem z nákazy koronavirem, nezaměstnanosti a ze sociálních médií.

Také dlouhodobý pobyt doma vyvolává v lidech osamělost a ztrátu sociálního kontaktu, jsou omezeny kulturní akce a společenský život, což vše působí negativně na kvalitu spánku.

V poslední době se ale poruchy spánku objevují i u lidí, kteří Covid-19 prodělali. Samotná nemoc zřejmě ovlivňuje i nervový systém. Po uzdravení lidé hlásí problémy s pozorností, bolestmi hlavy, bolestmi svalů a ze všeho nejčastěji právě s nespavostí.

Podle lékařů věnujících se spánkové medicíně nemůže doplněk stravy nahradit zdravý spánek. Vědci věnující se této oblasti doporučují vytváření si rutin, například probouzet se a chodit spát o víkendu stejně jako ve všední dny, pravidelně chodit ven a také snížit používání moderních technologií, především omezit „modré světlo“ mobilních telefonů těsně před spaním.

Příjemné prostředí pro spánek

Mějte ložnici kvalitně zatemněnou a odhlučněnou. S hlukem z ulice Vám mohou pomoci také špunty do uší či kvalitní hudba do sluchátek. Před spaním je vhodné pokoj vyvětrat a udržovat teplotu mezi 18 a 21 °C.

Čemu se večer vyhnout a co naopak posílit?

V pozdním odpoledni a večer nepijte kávu, silné povzbuzující čaje či jiné energetické nápoje. Před spaním také není vhodné kouřit. Alkohol sice dokáže navodit ospalost, avšak v průběhu noci může narušit kvalitu spánku. Vyhýbejte se večer těžkým, sladkým či silně kořeněným jídlům nebo hladu. Optimální je jíst naposledy 3 hodiny před ulehnutím. Zařaďte do každého dne zklidňující rituál před ulehnutím do postele. Pomoci může např. relaxace, uklidňující jóga, čtení knížky, horká koupel. Vyhněte se řešení stresujících záležitostí a důležitých témat. Ráno je stále moudřejší večera!