Anatomie snění

Anatomie snění_obálkaAnatomie snění_obálka20TISKOVÁ ZPRÁVA
O čem ženy sní? Možná vám to prozradí nová kniha povídek Anatomie snění…
 
Praha, 2. prosince 2014Anatomie snění. Tak se jmenuje již 7. almanach povídek, které vydává neformální skupina autorek a autorů Druhá múza. Křest knihy proběhl v pátek 28. listopadu v pražském Bar&Books Mánesova. Kmotrem knihy byl známý gurmet a food kritik Vladimír Poštulka.

Osmnáct autorek se v tomto almanachu sešlo s texty inspirovanými sněním ve všech jeho podobách. Sny, touhy, představy, naplněné i nenaplněné, nadějné i hrůzostrašné, sny životní i ty každodenní, které nás provázejí celým životem. Bez nich by náš život nebyl tím, čím je. Kdybychom nemohli snít, nedosáhli bychom ničeho, myslí si autorky a svými díly chtěly zachytit alespoň kousek toho, o čem dnešní lidé sní a jak je snění ovlivňuje. Neformální skupina absolventek a absolventů kurzů tvůrčího psaní spisovatelky Evy Hauserové (www.tvurci-psani.cz) funguje již sedm let a každoročně vlastním nákladem publikuje svá díla v almanachu. Ani během roku však netvoří do šuplíku, ale pravidelně pořádají autorská čtení, spolu se spřízněným literárním sdružením Otevření (www.otevreni.com) se účastní různých kulturních akcí, vystupují v Rádiu Applaus a podobně. V letošním roce se proto rozhodly svou existenci zformalizovat alespoň názvem
Druhá múza, pod nímž nyní vystupují.

Z řad Druhé múzy již také vzešlo pár úspěšných, samostatně publikujících autorek, jako například Jana Kárníková, která píše pravidelně sloupky do časopisu Psychologie dnes a fejetony do časopisu Ona Dnes, přílohy Mladé fronty Dnes. Před pár měsíci jí vyšla její vlastní knížka Jednohubky. Helena Beránková se zase vyprofilovala především jako autorka knížek pro děti. Ta má na svém kontě již knihy dvě: Kouzelný měsíc vyšel v minulém roce a letos před Vánoci vychází Kouzlení vše nezmění. A Ivana Beranová chystá v příštím roce vydat sbírku své poezie u vydavatelství Alfa-Omega.

Křest se uskutečnil v Bar&Books Mánesova, Mánesova 64, Praha 2 od 18 hodin. Křtitelem se stal spisovatel, food kritik a textař Vladimír Poštulka, večer zpestřilo i houslové vystoupení Bibi Pelic. Součástí večera bylo autorské čtení Ivany Beranové, Nataši Diatkové, Heleny Beránkové a Petry Štiglerové.

V předchozích letech vyšlo: Vyjasněno (2009), Nasněženo (2009), Barevná sklizeň (2010), Vymalováno! (2011), Životní jinovatky (2012) a Našlápnuto (2013). Texty autorek lze během roku také číst na stránkách www.otevreni.com.

V případě zájmu o recenzi knihy či o další informace, prosím kontaktujte:
Eva Hauserová, hauserova@volny.cz
Ivana Beranová, beranova@ekro.cz
Klára Smolová, klara@klara-smolova.cz

Druhá múza logo

Napsat komentář