Otakarův večer

Kolikrát jsem si po náročném pracovním dni říkal, zdali je to tak, jak jsem chtěl? Zdali se mi plní mé sny a představy z let, kdy jsem byl ještě na škole? Kdy jsem se těšil, až zahodím všechna skripta a více se nebudu učit? Chtěl jsem být dospělý a svobodný a rozhodovat si sám o sobě bez plánů a příkazů rodičů.

Škola rázem skončila a já jsem se zapojil do pracovního procesu a zjistil jsem, že jsou povinnosti a závazky. Účty se hromadily, hromadí a budou hromadit každý měsíc. Vstoupil jsem do manželství a zplodil tři děti. Vzal si hypotéku, leasing, několik půjček a kontokorentů. Vyždímal jsem kreditní karty a zapomněl na své opravdové sny, které zůstaly uloženy někde hluboko uvnitř mne. Přestal se věnovat svým zálibám a koníčkům, nebo je omezoval a omezoval…

A teď, v pozdním večeru, sedím na pohovce ze Švédska, dívám se na japonskou LCD televizi na splátky ve svém montovaném domě z Polska na hypotéku a najednou bum! Přistane na mně myšlenka o smyslu mého žití, o směru putování a podstatě bytí. Mám to vůbec zapotřebí, takové filosofické úvahy, když jsem rád, že v klidu sedím, děti už spí, manželka se sprchuje a já si chci užít chvilky klidu u večerního programu pro nenáročné. Bez stresu a shonu.

Kde jsou mé rané představy o životě, o naplnění snů? Kde je ten uklidňující pocit uvnitř mé duše o rovnováze, o uspokojení…? Opravdu je to tak, jak jsem si představoval? Ne, není, a ani být nemůže, protože vše se událo tak rychle, že jsem po cestě ztratil sám sebe.

Ale vždyť to přeci jsem já! Mám milující ženu, rodinu a žijeme si dobře a nedávno jsme si koupili chatu na Sázavě. V práci si vydělám na všechny své potřeby, máme plnou lednici, stylové oblečení, designově vybavený dům, prostorný automobil a vše, co může rodina potřebovat ke slušnému živobytí. Tak proč se v tento poklidný moment soustředím na takové bodavé myšlenky?

To, že jsem chtěl v mládí hrát divadlo, to byl jen takový dětský sen vzdálený od reality života. Mám odpovědnost za rodinný rozpočet. O hraní na housle už vůbec nemluvím, to je opravdu na míle vzdálené od skutečnosti. Není čas. Kde bych ho taky vzal!

Naliji si sklenku portského, dám trochu plísňového sýra a pár černých oliv. Podívám se na krimi seriál – asi třicátý pátý díl a v půlce sladce usnu. Přemýšlení o blbostech nechám na jindy. Dneska jsem strašně unavený a zítra mě čeká další uběhaný den v práci. Už aby byl pátek a hurá na chatu! O víkendu musím natřít plot a posekat trávu.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Páteční rozjímání | Štítky: | Autor: .

Autor: Marek Schejbal

Autor (* 1976) vystudoval VŠTE v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku a v současné době pracuje jako účetní. Je spoluzakladatelem uskupení a nakladatelství Otevření. V roce 2012 vyšla jeho básnická prvotina Rýmoryty (Otevření, 2012). Další autorovy texty vyšly ve sbornících Soukromá otevření (Otevření, 2011), Almanach Otevření 2012 (Otevření, 2013), Pomalé krajiny (Otevření, 2014), Na hraně (Otevření, 2020) a Zpěvy ulice (Otevření, 2023). Prozaické texty v almanaších Životní jinovatky (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2012) a Našlápnuto (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2013). Taktéž se věnuje divadlu a hudbě. Je členem divadla VšeMožno a můžete ho vidět v divadelní hře D. Bělohradského „Piš, Karl, piš!“ pojednávající o životě a díle spisovatele Karla Maye. Je frontmanem kapely WinterSeason, která hraje vlastní skladby s českými texty. Žije v Praze.

Napsat komentář