Srpnové velice okřídlené příhodné Otevírání

img_8069

Marek Schejbal, Filip Příhoda a David Pillow

Druhý letní speciál pořadu Otevírání, již osmnáctý díl, zavedl moderátory k přirovnání k oslavě úředně dospělého jedince. Oba chlapci, o nichž se nedá říct nic jiného, než že jsou básníci, spisovatelé a… zkrátka kreativci každým coulem, Marek Schejbal a David Pillow, naladěni v rodičovské úctě, si umístili svérázného hosta, Filipa Příhodu, do svého středu a sami se nazvali levým a pravým Filipovým křídlem, snad aby jej uchránili před pokušeními a nástrahami dospělosti.

Filip Příhoda, spisovatel, malíř a introvert, jak o sobě píše, svému slovu dostál. Snad právě pro svou introverzi nepodařilo se ani tak zdatným moderátorům Markovi a Davidovi z něj mnoho vytáhnout. Zato s roztomilou intonací přečetl ukázky ze své knihy Filišpínovy příhody (Beletris, 2016), humoristického svazku vyprávějící příběh malého školáka, nutno dodat, že tato kniha patří výhradně dospělým čtenářům, okořeněné originálními autorovými ilustracemi.  Během přednesu se Filipův hlas přizpůsobil malému rošťákovi a těžko bylo uvěřit tomu, že před hosty a mikrofonem vystupuje dospělý muž, nikoliv žák první třídy. Ke konci pořadu Filip potvrdil svou pohotovost k přeměňování se exhibicí robotického tance.

img_7953

Marek Jan

Hudební doprovod tentokrát zajistil sebevědomý hlas Marka Jana doprovázený kytarou. Kromě jiného přehrál, a to na výbornou, skladbu Boba Dylana a v již uvolněném závěru mistrně na místě zkomponoval krátkou improvizaci hardrockového typu na náhodně zvolená slova publika – moucha, myška, pivo a žiletka. Nemohu si pomoci, ale Marek mi připomínal cherubíny, pomocníky andělů velmi často zobrazované na plátnech velkých mistrů šestnáctého století, a snad i proto věřím, že nepřilétl do pořadu naposledy! www.marekjan.muzika.cz

img_8012

Irina Kolaříková

Snad abychom nelítali všichni ve víru „dětských“ oslav konečně dospělého pořadu, přispěly svými prozaickými díly představitelky neformálního uskupení Druhá múza – Ivana Beranová alias Yanna Ram a Irina Kolaříková, a to nalákáním hostů k přečtení druhomúzního almanachu – sbírky povídek Zbláznit se nevadí (Beletris, 2016). Irina, svým jemným poetickým hlasem zklidnila oslavující hosty povídkou Když prší od Ivany Beranové a čistě psychiatrickým kouskem od Heleny Beránkové – Když se dveře zaklapnou. Když na Ivanu přišla řada, potěšila publikum povídkou ryze svatební – Záměna od Jany Trhlíkové.

img_8033

Yanna Ram

A abychom nezapomněli… děkujeme MČ Praze 10 za podporu!

Jak vidíte, bylo velice veselo.

Příště, a to už ve čtvrtek, 15. září, se v Otevírání č. 19 setkáme s Petrem Pelé a Boyboyem. Hlavním hostem večera bude spisovatelka Blanka Faltová, autorka knih Na slzy nezbyl čas a Fronta na lásku (nakladatelství Petrklíč). Na akordeon zahraje Saša Niklíčková a pořadem provedou opět Marek Schejbal a David Pillow!

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Próza | Autor: .

Autor: Alena Nezbedova

Alanée je tvůrčí experimentátorka umění všeho druhu. Čerpá z osobních prožitků i ze situací všedního dne, avšak největší inspirací je jí přátelství, láska, příroda a lidská duše. Jejími prostředky jsou slova spojená do veršů i próz, objektiv fotoaparátu a výtvarná tvorba počínaje pastelkami, konče olejovými barvami. Pravidelně vystupuje v pražských literárních pořadech jako Otevírání, Poezie na Petříně, podílela na společných sbírkách Almanach 2012 a Pomalé krajiny (vydalo nakladatelství Otevření). V praktickém životě se věnuje především rodině a práci s postiženými dětmi. www.alanee.cz

Napsat komentář