Stařec a pero

Měl jsem strach a ono se to přesto stalo. Stejně se vteřinová ručička pohybovala směrem dopředu v pravidelných tazích a stejně tak se její minutová kamarádka v pravidelných intervalech posunovala stejným směrem a obě dorazily právě včas, aby ukázaly cestu té nejmenší, ale nejpomaleji nejsilnější, a ta se přesunula o píď dál. A když jsem se bál, tak nakonec ony ruce času mne protáhly o krok dopředu, o ten časový úsek, a nic na tom nezměnily moje obavy, moje nadšení, mé emoce či můj odpor. Takže se to nakonec stalo skutečností. Zase jsem o rok starší, zase jsem se posunul ve svém věku vpřed a nikdy už nebudu mladší, než jsem v tuto chvíli, v tento okamžik. Takže si to musím pořádně užít, pořádně vyžít a zažít každé mávnutí ptáků křídel, každé pohupování stromů ve větru a každou závěj sněhu, která leží u mých nohou a taje do mých děravých bot. A tak to bude pokaždé, když pevně stanovený počet dní uplyne a na letopočtu se vymění číslice a lidé slaví tento den. Pijme a jezme, tancujme a veselme se, plačme a objímejme s, smutněme a smějme se, cokoliv chceme. A ten spravedlivý stařík s bílými vousy a andělskými křídly na zádech, s přesýpacími hodinami v klíně, stejně dosáhne svého. Svůj úděl už nezmění a bude plynout kdykoliv a kdekoliv, kamkoliv a komukoliv a vždy bude tím nejspravedlivějším soudcem a rozhodčím pro všechny z nás. Prostě tak to je. A nic na tom nezmění naše oslavy, protesty, nářky, pokání či užívání si. Jen na nás tak tedy záleží, co uděláme s časem, který byl dán a který plyne dál a dál, i když spíme a ve snech se ztrácíme, a i když se bojíme, že to, co provedeme, se nepovede, či to, co neuděláme, nás bude trápit až do konce života. A je jen na nás, jakým směrem se tento Nový rok vydáme a kolik nových lidí potkáme a obšťastníme a jak hluboko se vryje náš život do životů ostatních lidí a kolika lidem pomůžeme se najít, a když se sami ztratíme, kolik lidí pomůže nám najít sama sebe a podají nám pomocnou ruku. Oslavy skončily. Víno je vypito pro tento den, pro tuto noc. Jídlo je snězené pro tento okamžik, pro tuto dobu. Ale nové příležitosti a nová poznání a nová přátelství a nové zážitky a nové vědomosti nás čekají každým dnem a každým mihotavým zaplápoláním svíčky našeho bytí. Voda v řece bude plynout dál a dál a náš čas se krátí a bude se krátit každým prožitým i zabitým okamžikem, okamžením. A tak to bude a nikdo, nikdo na celém světě s tím nic neudělá, i když si myslí, jak důležitý v tuto chvíli není či je, ale spíše není, protože jen v jeho mysli se dělí čísla, dějí události. Píseň se zazpívá a dozní, skladba se přehraje a utichne, slova básně doputují do konce své délky a obraz malířův bude dokončen a vystaven a už jen visí a nechává dýchat otcovy doteky na oči kolemjdoucích. A tak to bude a tak to má být. Jiných cest není a tvá naděje je ve tvém srdci a tvůj život je ve tvých rukách a tvá láska je pro tvé skutky potřebná a nutná. Tvé dílo chce vylézt ze skořápky paličatosti a vzdorů. Jdi ven a čiň!

Stařík odložil pero na staré noviny rozložené vedle něho. Promnul si zkřehlé prsty, přiložil je k ústům a několikrát do nich z nitra svých plic foukl teplý vzduch. Zima o sobě dávala znát a spát venku v tento čas se zdálo být nemožné, ale co jiného mu zbývalo. Jeho lože pod skalnatým převisem bylo sestaveno ze zatuchlých dek a zmuchlaných novin. Z nálezů, které získal při putování městem z přeplněných popelnic. Lidé vyhazují vše, co nepotřebují, a to, co si myslí, že potřebují, si hýčkají do té doby, než zjistí, že to vlastně nepotřebují, takže nakonec všechno skončí na dně popelnice. A to, co po nás zůstane, až odejdeme na věčnost, stejně vyhodí do popelnice někdo jiný. Největší radost měl vždy z objevené knihy. Za poslední roky jich přečetl spousty a jeho příbytek jimi byl přímo obložen. Místo obkladů knihy. Když skončil studium, zařekl se, že tlustší knihu než jsou noviny, již nikdy do ruky nevezme. Poslední roky litoval svého rozhodnutí a snažil se jej napravit horlivým čtením.

Byla mu zima a celý se třásl. Jeho děravý a obnošený šat už nestačil zahřívat stařecké a rachitické tělo. Byly časy, kdy se mohl s kamarády vyspat na čundru v lese u stromu, jen tak a s dobrou náladou, ale ty časy i ti kamarádi jsou dávno pryč. Teď už mu zůstala jen mysl plná myšlenek. Proto každé ráno, již jeden rok a jeden den, píše pár řádků, pár pocitů, pár slov, které by rád uchoval.

Natáhl se a z jedné igelitové tašky vyndal půlku již lehce plesnivého chleba a pár koleček prošlého salámu. V plastové lahvi od Coca-coly měl do půlky natočené, zvětralé pivo. Nasnídal se a zbytky vrátil do igelitky.

Se značnou obtíží se postavil na nohy a udělal pár pohybů rukama, aby se protáhl. Popadl své čtyři igelitové tašky a dal se do chůze. Své lože opustil tak, jak bylo. Byl si jistý, že jej tak nalezne i večer, až se vrátí.

Šel pomalou chůzí lesní pěšinou od skal a po pár desítkách metrů, kdy se les již ztratil za jeho zády, vkročil na zamrzlou silnici a opatrně kráčel směrem k nedaleké tramvajové zastávce. Byla to konečná zastávka a tramvaj ještě odpočívala před svou pravidelnou cestou na odstavných kolejích.

Na zastávce nikdo nebyl. S hlasitým funěním se posadil na lavičku a tašky pustil pod sebe na zem. Zhluboka se nadechl a vypustil z úst ranní mlhu. Pozoroval své děravé rukavice a vzpomněl si na svou ženu. A na hory a na teplé časy v zimních dnech na horské chatě. Na běžkování a na její smích, když kouzelně padala a se sněhovou tváří vysílala milostné pohledy do jeho očí.

Tramvaj přijela na zastávku a on nastoupil do druhého vozu a usadil se na zadní sedadlo. Tašky zasunul pod nohy a s uspokojením pocítil na lýtkách teplý vzduch z právě zapnutého topení. Tramvaj se dala do pohybu a on opřel hlavu o sklo a pozoroval probouzející se zmrzlé město.

Na další zastávce přistoupilo několik lidí, a když si ho všimli, přesunuli se jako jeden muž do přední části vozu. Jen se lehce pousmál a vzpomněl si na své první rande, kdy byl celý vymydlený, v novém spodním prádle, nagelované vlasy a navoněné podpaží, Hugo Boss na krku a Primeros v kapse u saka.

Zavřel oči. Nějak ho začala brnět levá ruka. Asi si jí v noci přeležel. Usnul.

Dáma v pozdně středních letech v norkovém kožichu a s hučkou na hlavě se razantně dobývala do kabinky řidiče tramvaje.
„Tak pane řidiči! Udělejte s tím něco! Vzadu ve voze chrápe nějakej bezdomáč a šíleně smrdí a to se nedá vydržet! Tak snad za takový peníze, co chcete za jízdný, by se to nemělo stát, ne? Smradu jak v Cařihradu. To člověk ještě načichne a bude smrdět celej den jak houmles!“
Řidič nezaujatě vyslechl její nářky a poté přes dispečink oznámil nastalou situaci.

Na příští zastávce již do zadního vozu vchází dvojice městských policistů.

Za několik okamžiků do zadního vozu vchází dvojice záchranářů z přivolané sanitky.

Za několik okamžení do zadního vozu vchází dvojice pohřebních zřízenců.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Pondělní poprvé | Štítky: | Autor: .

Autor: Marek Schejbal

Autor (* 1976) vystudoval VŠTE v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku a v současné době pracuje jako účetní. Je spoluzakladatelem uskupení a nakladatelství Otevření. V roce 2012 vyšla jeho básnická prvotina Rýmoryty (Otevření, 2012). Další autorovy texty vyšly ve sbornících Soukromá otevření (Otevření, 2011), Almanach Otevření 2012 (Otevření, 2013), Pomalé krajiny (Otevření, 2014), Na hraně (Otevření, 2020) a Zpěvy ulice (Otevření, 2023). Prozaické texty v almanaších Životní jinovatky (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2012) a Našlápnuto (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2013). Taktéž se věnuje divadlu a hudbě. Je členem divadla VšeMožno a můžete ho vidět v divadelní hře D. Bělohradského „Piš, Karl, piš!“ pojednávající o životě a díle spisovatele Karla Maye. Je frontmanem kapely WinterSeason, která hraje vlastní skladby s českými texty. Žije v Praze.

Napsat komentář