Křest sbírky

Ve čtvrtek dvaadvacátého září jsme pokřtili básnickou sbírku „Soukromá otevření“. V divadle Kampa nekontrolovatelně bouchala šampaňská, kapela JACK a.b. vyluzovala tóny mému sluchu velmi příjemné, v komornějších písních mě Martina s Ondrou pozvedávali do oblak. Aneta s manželem se podělili o své zábavně překvapující dojmy z cest ve svém autorském čtení, završeném srdce hladící poezií. Iveta s Janou mne v jejich básních za ruku provedly melancholickou cestou zamyšlení a i já jsem si přes pomalu ustupující nachlazení přečetl verše z dílny vlastních myšlenkových pochodů. Čtení doprovázelo Richardovo citlivé kytarové preludování. Ve foyer jindy osamocené parapety zaplnily nádherné šperky, obrazy, kameny a další drobnosti zručných umělců.

Jistě. Jsem zaujatý. Celá akce pro mne vyzněla velmi krásně. Ale jsem rád takto zaujatý, protože jsem se cítil báječně a naplněný a doufám, že jsem nebyl sám. Protože když si vzpomenu na leden tohoto roku, kdy poprvé padl nápad vydat naše básně v tištěné knižní podobě a kolik hodin, emailů, rozhovorů, debat, dohadování, beznaděje a naděje jsme si putováním za naším cílem užili, tak musím říci, že ano, jsem zaujatý a jsem tomu rád.

Opravdu to mohu přirovnat k průběhu těhotenství. Vždyť od ledna do září to je devět měsíců. Každý rodič je na své dítě pyšný a miluje jej. Stejně tak i já. Porodili jsme malou knížečku, ale já za ní vidím těch devět měsíců práce. Porodem to ovšem nekončí. Nastává období života.

Když se ohlédnu nazpět a vzpomenu si na to, jak se náš cíl zdál být vzdálen v nekonečnu zahaleném mlhou a nyní se v klidu posadím do křesla a zalistuji knihou, jsem spokojený. A povzbuzený k dalším takovýmto činům. Buďte také. Jděte si za svým, i když zrovna slunce nesvítí, i když tma vás objímá, i když nohy dřevění. Půjde to.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Nedělní (s)hrnutí | Štítky: | Autor: .

Autor: Marek Schejbal

Autor (* 1976) vystudoval VŠTE v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku a v současné době pracuje jako účetní. Je spoluzakladatelem uskupení a nakladatelství Otevření. V roce 2012 vyšla jeho básnická prvotina Rýmoryty (Otevření, 2012). Další autorovy texty vyšly ve sbornících Soukromá otevření (Otevření, 2011), Almanach Otevření 2012 (Otevření, 2013), Pomalé krajiny (Otevření, 2014), Na hraně (Otevření, 2020) a Zpěvy ulice (Otevření, 2023). Prozaické texty v almanaších Životní jinovatky (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2012) a Našlápnuto (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2013). Taktéž se věnuje divadlu a hudbě. Je členem divadla VšeMožno a můžete ho vidět v divadelní hře D. Bělohradského „Piš, Karl, piš!“ pojednávající o životě a díle spisovatele Karla Maye. Je frontmanem kapely WinterSeason, která hraje vlastní skladby s českými texty. Žije v Praze.

Napsat komentář