Kontrola

Předchozí kapitola: „Ve vlaku“

A je to tady. Nemůžu se pohnout. Co budu dělat? Otevřu okno a vyskočím ven. Uteču. Jak znám vojenské kontroly, tak je už celý vlak zajištěn a byl bych snadným terčem. O kulku do zad nestojím. A co o oprátku? O tu stojíš? Strach mě plně ovládnul. Stojím v uličce a tupě zírám do tmavé noci. Mám ještě ten nůž. Nožem proti pistolím. Ty si už opravdu mimo, zní hlas v mé hlavě. Dostali Tě celkem rychle. Ani hranice města jsi nepřekročil. Kdy začneš brečet? Zaženu ten debilní hlas a rozhlédnu se kolem. Postarší pán se hrabe ve svém kufříku, chlápek ve žluté bundě stojí na svém místě a mladý páreček zalezl do svého kupé. Rezignoval jsem. Není kam utéct.
Dveře na pravé straně vozu se opět halasně otevřely a vešla vojenská hlídka. Tři ozbrojení chlápci. Za nimi funí průvodčí.
„Doklady,“ zaburácí jeden z vojáků do mileneckého kupé a ostře se podívá mým směrem. Je po mně. Srdce mám v krku a chci řvát strachy. Vyleze ze mě jen slabé zakvílení. A v tom se to stalo…
Chlápek ve žluté bundě klidným pohybem ruky stáhnul okénko, vyplivnul zbytek cigára do uličky a mrštným obloukem vyskočil do náruče noci. Jeden z vojáků zaznamenal jeho pohyb a zařval k prázdnému oknu.
„Stůj!“
Zbylí dva vojáci provedli čelem vzad a spěšně vyskákali z vlaku.
„Stůj!“ řval stále voják a běžel ke mně s pistolí připravenou ke střelbě. Stál jsem nehybně a bez mrknutí oka pozoroval hlaveň zbraně mířící mi někam do oblasti břicha. V uších hukot. Rty se mi klepaly. Voják doběhl k otevřenému oknu a skokem následoval žlutou bundu. Střelba. Řev. Tma všechno pohltila. Další střelba a další řev. Ticho. Hlava mi třeští. Zalezu zpátky do kupé. Sednu si a nepřítomně zírám do země. Vrátí se? Mám čas na útěk? Chci se dnes nechat zastřelit?
„Jízdenku prosím.“ trhnu sebou a podívám se na zavalitého průvodčího, jak stojí nad mým levým ramenem.
„Jízdenku prosím,“ opakuje svou výzvu a natahuje ke mně oplácanou ruku. Automaticky sáhnu do kapsy u saka a podám mu jí. Přeletí ji pohledem, procvakne a vrátí do mé stále ještě natažené ruky. Otočí se a odejde. Zírám na dírku v jízdence. Vlak se dá do pohybu.

Následující kapitola: „Vystupuji“

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Pondělní poprvé | Štítky: | Autor: .

Autor: Marek Schejbal

Autor (* 1976) vystudoval VŠTE v Českých Budějovicích obor ekonomika podniku a v současné době pracuje jako účetní. Je spoluzakladatelem uskupení a nakladatelství Otevření. V roce 2012 vyšla jeho básnická prvotina Rýmoryty (Otevření, 2012). Další autorovy texty vyšly ve sbornících Soukromá otevření (Otevření, 2011), Almanach Otevření 2012 (Otevření, 2013), Pomalé krajiny (Otevření, 2014), Na hraně (Otevření, 2020) a Zpěvy ulice (Otevření, 2023). Prozaické texty v almanaších Životní jinovatky (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2012) a Našlápnuto (Dílny tvůrčího psaní E.Hauserové, 2013). Taktéž se věnuje divadlu a hudbě. Je členem divadla VšeMožno a můžete ho vidět v divadelní hře D. Bělohradského „Piš, Karl, piš!“ pojednávající o životě a díle spisovatele Karla Maye. Je frontmanem kapely WinterSeason, která hraje vlastní skladby s českými texty. Žije v Praze.

2 komentáře u „Kontrola

  1. Pingback: Vystupuji | Otevření

  2. Pingback: Ve vlaku | Otevření

Komentáře nejsou povoleny.